Jak docílit dokonalé prostírání svátečního stolu?

Během roku se nám v životě vyskytne mnoho událostí, při kterých se za jedním stolem setkáme s našimi nejbližšími. Tyto chvíle dokonale vystihuje několik slov, a to výborné jídlo, kvalitní přípitek a nezapomenutelná atmosféra. Součástí těchto chvil je však i správné prostírání na stůl. Padla tato událost na vaše ramena a vy chcete vykouzlit něco dokonalé a nezapomenutelné? Poradíme vám, jak na to!


Prostírání na stůl a zásady etikety

Prostírání na stůl podle etikety
Zásady prostírání stolů

Součástí chvil strávených v kruhu blízké rodiny či přátel je i pohoštění. Nechybí při něm sváteční ubrusy, vyleštěn příbor a sklenice, talíře či dokonce dekorační prvky. Prostírání stolu se řídí několika pravidly. První pravidlo hovoří o tom, jak se má prostírat sváteční ubrus na stůl. Pokud máte ubrus připraven, před jeho položením na stůl se ujistěte, zda je vyžehlený. Pokud má puky, máte výhodu – díky pukům se vám bude klást jednoduše. Ubrusy prostírejte tak, aby se dva vzájemně nepřekrývaly. Vaši hosté si tento drobný nedostatek mohou všimnout hned při vstupu do místnosti a určitě několik ubrusů přeložených přes sebe působí nepěkně. Další věcí, která bude následovat, jsou talíře. Důležité je dodržovat minimální vzdálenost talíře od okraje stolu, která je minimálně 3 centimetry. Jako první klaďte podkladový talíř, na který následně poklaďte všechny ostatní. Umístěte na podkladový talíř ubrousek, do kterého se mohou hosté čistit. Myslete na to, že podkladový talíř je během prostírání přítomen po celou dobu a odnáší se ze stolu jako poslední. Po něm budou následovat ostatní talíře – na polévku, hlavní jídlo a desert. Důležitou součástí stolování je i příbor, který by měl být v první řadě vyleštěn. Šmouhy či nečistoty – tomu všemu se vyvarujte. Vidličku dejte na levou stranu, nůž na hlavní jídlo, předkrm a stejně i lžíci na polévku na pravou. Lámete si také hlavu nad tím, jak správně umístit poháry? Žádný problém, poradíme vám! Při prostírání sklenic platí jedno základní pravidlo – pravidlo trojúhelníka. Mluví o tom, že byste měli sklenice rozmístit do tvaru trojúhelníku. Sklenice na červené víno se umísťuje oproti špičce nožíku na hlavní jídlo. Po jeho levé straně umístěte pohár na bílé víno a netřeba zapomenout ani na sklenici na vodu, která dá za vašim stolováním definitivní tečku. Umístěte ji doprostřed, mezi sklenic na víno tak, aby ze sklenic vznikl trojúhelník.


Prostírání na stůl není náročné, musíte však vědět, jak na to

Očekáváte návštěvu a chcete mít vše uspořádané do poslední tečky? Určitě budete potřebovat inspiraci. Na stránce https://www.tvojeharmony.cz/ naleznete množství zajímavých rad a tipů, jak vyčarovat netradiční prostírání na stůl, na které vaši blízký jen tak jednoduše nezapomenou!